Purés i farinetes (6-12m)

  • La relació emocional amb el menjar. 

    Aquesta etapa de maduració coincideix amb el nen que ja comença a assentar-se o mantenir-se assegut bones estones.  Es el moment de fer servir la trona o cadireta de taula per ell, es el moment de menjar sense tenir-lo agafat.  Es un pas mes en la seva autonomia.  En arribar als sis mesos el lactant ja ha de tenir experiència amb la cullera, i es realment a partir d'ara que l'hem de deixar gaudir dels pures de verduretes amb tall i de les farinetes de cereals variades.   Si hem anat establint una relació emocional correcte amb l'acte alimentari el nen ha de esperar els àpats amb il·lusió i gana.  La contemplació del menjar la ha de rebre amb mostres d'alegria ben aviat, potser es mes fàcil que s'expressi amb les palmes o somriures a partir dels 8 mesos pero no es anormal que ho facin abans.   En cas contrari, si el nen no s'interessa pel menjar, o si clarament es desinteressa o mostra contrariat per que es la hora del menjar ens preguntarem que es el que hem fet malament en el camí recorregut fins arribar a aquest punt.  Si els paren creuen que ells no han fet res malament, estem davant d'un problema, doncs el 90% de les vegades que un nen d'aquesta edat no gaudeix amb la visió del aliment no es culpa d'ell, sinó dels seus ‘cuidadors’, malgrat el interès que hi puguin haver posat.

  • Els pures de verdures amb tall.  

    De les verduretes en puré no descobrirem gaire cosa que ja no estigui inventada.  Trobareu variants útils al receptari i qüestions practiques per congelar les racions, i coses pel estil.  Respecte al tall quatre conceptes clars.  Si a vegades la mida te importància aquí el que te importància es disposar d'un bon estri per triturar.  No tots els minipimers fan la mateixa feina.  Així que si no us queden els pures fins i cremosos haureu de fer un pensament.  Els bons inicis del tema cullera poden tenir que veure i molt amb la textura que oferiu al nen.   El tipus de carn i el trinxat estan relacionats.  La carn de pollastre en ser mes tova te mes fàcil acceptació.  La vedella és filosa i requereix més feina de trinxat.  Aconsello sempre esmicolar la carn amb les estisores abans de trinxar-la amb la verdura.  Però la pregunta del milió es:  quan preparem puré de verdures per 7 dies, trinxem el tall i el guardem tot ja barrejat?  La resposta varia en funció del nen.  Si es un nen una mica llepafils potser hauríem de provar a  fer-li el tall al moment i trinxar-lo amb la ració de puré de verdures que hem descongelat.  Es possible que el trobi mes gustós i sigui un incentiu.  Si per contra estem parlant d'un tot terreny que es menge les pedres, la feina de fer-ho al moment la podem estalviar i quan congelem el producte ho podem fer amb tall inclòs...  Un cop iniciat el puré de verdures amb pollastre, per que es el de més fàcil acceptació, podem ampliar el tall a la vedella i al peix, potser en l'interval d'un mes podem provar a fer aquesta evolució.  Això vol dir que al voltant dels 7 mesos podem variar el tall entre pollastre, vedella o bou, gall d'indi, conill o peix, sigui blanc o blau de forma indiferent.   En relació al peix dos comentaris.  D'una banda assegurar-nos de que no temin al·lèrgies al peix a la família.  D'altre banda saber que no cal que el peix sigui fresc, pot ser perfectament congelat.  El que hem de procurar és que sigui de qualitat tan un com l'altre, i si és congelat que es descongeli en condicions correctes.  Els peixos blaus que podem fer servir són: sardina, barat, emperador, tonyina i salmó.   Entre els blancs:  bacallà, llus en totes les seves formes, rap, llenguado, remol, llobarro, daurada i qualsevol peix de platja que tingueu al mercat o peixateria i que sigui fresc.  La diferencia entre peix blanc i blau és exclusivament la seva proporció de greix, a partir de un 4-5% es considera blau.  Des de que sabem la importància que tenen els greixos omega 3 a la alimentació no retardem la introducció del peix blau com es feia abans. 
  • Quines quantitats?

    Aquesta és un pregunta freqüent.  El volum total s'ha de considerar sobre els 250ml. Però farem bé de individualitzar-lo pel nostre fill. Si veiem que queda molt tip podem reduir les racions a 200ml de volum total. O pel contrari podrem pujar-ho fins a 300 ml si el veiem curt.   Tenir-ho en compte a l'hora de fer racions amb tall inclòs...
El pes de tall haurà d'oscil·lar entre els 50grs. de carn o peix als 6 mesos fins els 80grs. a l'any.  Però aquesta aproximació per un nen promig s'haurà d'adaptar a la realitat del nostre fill i al seu pes.  Els lactants dupliquen el seu pes de naixement abans dels sis mesos i el tripliquen al any.  Si el nostre compleix amb això i segueix un ritme estàndard de creixement, amb les quantitats indicades en tindrà prou per fer àpats equilibrats entre proteïnes, hidrats de carboni i greixos.  

  • Com fer el tall? 
    A la planxa amb molt poquet o gens d'oli d'oliva.  Si teniu una bona paella ceràmica no cal la planxa que sempre s'embruta molt.  El pollastre i l'aviram en general 'fets', la vedella i bou 'al punt', una mica rosadets no està mal. Doncs si l'acabem de passar molt queda la carn molt eixuta.    L'oli d'oliva l'afegirem quan trinxem la carn amb la verdura.  Es important pel equilibri alimentari que l'oli no sigui barrejat a raig ni sense calcul.  Aquí torna a ser important la mida, i per que la proporció de nutrients sigui la optima s'ha de mesurar exacte la ració diària d'oli.  Si parlem de peix, el podem fer al vapor, al microones o bullit.  No m'agrada fregit ni a la planxa doncs es trenca i es desfa, quedant moltes vegades massa passat.  Si el  bullim que sigui poc.  Trobar el punt no es difícil.  Es qüestió de practica.