15 de març 2011

Llenties amb crema de carbassó i formatge

Categoria: LG,NP,NG
Temps: 30 minuts

Les llenties, com totes les llegums, tenen un alt contingut proteic per ser vegetals, és per això que quan cuinem llegums no necessitem afegir tall per completar l'equilibri del àpat.  En aquest cas he volgut afegir formatge per aquells nens que encara poden necessitar una ajuda per ‘entrar’ a les llenties. El carbassó i ‘maizena’ faran la beixamel que dona el tast cremós al plat. 

Components

Llenties: convertir-se en expert en llenties no és cosa fàcil, per que ni ha un fotimer de varietats.  El que si que he comprovat al llarg del temps és que malgrat el que diguin els paquets, totes milloren si les deixes en remull al menys 6 hores.  A mi personalment m'agrada recomanar les llenties vermelles per que el color pastanaga final que tenen es mes fàcil, mes conegut que el color ‘caca’ que tenen les clasiques llenties marrons...  Les llenties vermelles son molt suaus i tenen uns 27 grs. de proteïna per 100 grs. de producte el que les fa especialment interessants per oferir-les sense tall com plat únic. 
Per equilibrar en HdC afegirem ceba o porro, carbassó i farina de blat de moro, ‘maizena’, que donarà suport cremós al formatge. En definitiva farem una beixamel clareta per amanir les llenties.


Preparació:
per 4 racions

per la crema de carbassó i formatge:

200 grs. carbassó pelat i trossejat
150-200 ml. de brou Aneto de verdures, pollastre o similar...
  50 grs. de ‘maizena’
  60 grs. de seva o porro 
  20 ml. d’oli d’oliva
    4 formatgets Caserio Light o similar

per les llenties:

200 grs. de llenties vermells (Lentejas rojas  'Luz de Vida' aliments ecològics, en botigues Marsan o similars, paquets de 500grs.)


El dia abans a la nit o al menys 6hores prèvies, deixeu en remull les llenties. 
Les posem a bullir en aigua abundant durant uns 30-40 minuts (depèn de la qualitat i del temps previ de remull que sigui menys o mes temps… així que als 30 minuts farem un tast). Un cop cuites les colem i deixem escorre.

Entre tant les llenties van bullint farem la crema de carbassó i formatge.  

Tallem el carbassó a daus i el fem al vapor. Nomes uns 10 minuts.  Posem la seva picada fina (o el porro) a sofregir amb l’oli i quan el carbassó es tou l’afegim al sofregit de seva, amb 100 ml de caldo, deixem que faci xup-xup, a foc lent, 10 minuts mes.  Quan falten dos o tres minuts desfem la ‘maizena’ en 50ml. de caldo fred,  i ho afegim tot remenant per evitar grumolls .  Retirem del foc i posem al minipimer o batedora amb els formatgets.  Triturem i afegim, o no, mes brou segons l’espessor que volem obtenir.

Barregem les llenties amb la crema…. i al plat.


Balanç Nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

50    grs. de llenties
50    grs. de carbassó
12,5 grs. de maizena
15    grs. de ceba
50    ml.  de brou de verdures o pollastre
  1    formatget light
  5    grs. d'oli

Calories per nutrients:


HdeC ... ... ... ... ... ... 35 grs     x 4 =  140 kcal
Fibra ... ... ... ... ... .... 9,6  grs.  x 2 =    20 kcal
HdeC+Fibr ------------------------------160 kcal    (54%) ideal 45-65
Prot ... ... ... ... ... .…  15 grs.   x 4 =    60 kcal    (20%) ideal   5-20
Lip ... ... ... ... ... ... … 8,5 grs.  x 9 =    76 kcal    (26%) ideal 30-40
----------------------------------------------------------------
Total calories/ració   ... ... ... ... ... ...    296 kcal  (100%)

El que veiem és que la ració surt compensada en nutrients.  Depèn de la edat del nen poden haver diferencies d'ingesta en volum.  Si el nen no menja la ració sencera simplement ingerirà menys calories, però es mantindrà la proporció de nutrients.