23 de desembre 2010

Purés de verdures amb proteïnes (carn, peix, llegums o ou)

Els purés de verdures amb proteïnes (carn, peix, llegums o ou) entre els 6 mesos i els 15-18 mesos, han de ser triturats. Els nens al migdia tenen que menjar verdures i proteïnes, i, a partir dels 9 mesos o de l'any, també el seu sopar pot ser a base de verdures amb alguna font de proteïnes.

Aconseguir que el menú sigui variat i, sobretot, equilibrat no és fàcil. Per això us proposo variacions sobre la mateixa base, sempre amb ingredients pesats amb exactitud per respectar l'equilibri entre nutrients que com recordeu està a la base de la salut que perseguim per als nostres fills. A partir d'ara aniré presentant aquestes variacions... però abans fem un repàs als productes que usarem.

La font de proteïnes pot tenir diversos orígens: la carn, el peix, l'ou i les llegum. El més important és tenir clar quina quantitat i quina qualitat oferir.

  • Entre les càrnies podem variar entre la carn de pollastre, vedella, bou, cavall, conill i gall dindi. El be i el porc per ser carns més grasses les deixem per a més endavant.
  • Entre els peixos podem usar qualsevol peix blanc o blau a partir dels 7 mesos.

La font de HdC
seran les verdures... però, i aquest però és molt important, no penseu que amb verdures arribarem a obtenir el percentatge adequat de HdC davant els lípids i proteïnes, no. És per això que sempre que preparem un puré de verdures necessitem afegir alguna font potent de HdC, que alhora suavitzarà l'impacte de color i gust de les verdures. Estem parlant d'introduir algun d'aquests productes: patata, arròs, sèmola de blat, couscous, tapioca o farina de blat de moro. El més habitual és usar la patata i/o l'arròs. La textura del couscous o la tapioca és un punt especial i a alguns nens no els agradarà: és qüestió de provar per sortir de dubtes... L'ús de la farina de blat de moro, la fècula de blat de moro, i concretament de la Maizena, s'hauria de recuperar com a 'additiu' a algunes preparacions de verdures. Sembla que en els últims 20 anys la Maizena hagi quedat relegada a la cuina de les postres i poc més. Jo reivindico el seu ús en plats de verdures per les quals és un magnífic espessidor i aporta la proporció de HdeC que sovint ens falta en usar verdures.

L'aport dels Lípidos
el deixem gairebé sempre a càrrec de l'oli d'oliva o el rovell d'ou, completat amb els continguts grassos que porten les carns, els pescats (sobre tot el peix blau) i alguns vegetals en molta menor proporció.
Avui farem puré d'espinacs amb ou, introduirem arròs i pastanaga (per equilibrar els hidrats de carboni) que, depenent de l'edat del nen, triturarem perquè quedin espinacs, ou i arròs més homogenis. Si el nen és més gran d'un any, podem donar-li la barreja sense triturar i l'ou fer-ho quallat com si fos un remenat.

Categoria: LP, LG
Temps: 30 minuts

Components
per a 4 racions

120 grs. d'espinacs (congelades o fresques)
100 grs. de pastanagues (millor ratllar-les)
80 grs. d'arròs
4 ous
1 litre de brou Aneto de pollastre
Preparació


Posem a bullir l'arròs i la pastanaga en 700 mil·lilitres de brou Aneto, quan passin 15 minuts afegim els espinacs (ja descongelades si és el cas). Als 20 minuts comprovem com està l'arròs, si considerem que ja está tou afegim els ous i els deixem coure almenys un parell de minuts més, regirant. Si creiem que és necessari podem aclarir el puré amb més de brou. Passem per batedora fins a obtenir un puré fi. Si és per a nens mes grans no és necessari triturar.


Balanç Nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

40 grs. d'espinacs
25 grs. de pastanaga
20 grs d'arròs
  1 ou
180 ml de brou Aneto de pollastre
 


Calories per nutrients:
 
HdeC... ... ... ... ... ... 23 grs x 4 =92 kilocalories
Fibra... ... ... ... ... .... 3 grs. x 2 =6 kilocalories
HdeC+Fibr -------------------------- 98 kilocaloria     44% (ideal 45-65)
Prot... ... ... ... ... .... 11,5 grs. x 4 =48 kilocalories    21% (ideal 5-30)
Lip... ... ... ... ... ... 9 grs. x 9 =81 kilocalories           35% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració... ... ... ... ... . 227 kilocalories  100%