03 de gener 2011

Goulash de vedella

Categoria: NP, NG, PA, AD
Temps: 30 minuts nostres

El goulash és un guisat estofat típic d'Hongria, però es consumeix en tot centre-europa. El que preparem avui és un goulash equilibrat, amb verdures i patates per augmentar el seu contingut en HdC.  És un plat complet i sa, sense excés de greixos saturats. Necessitem un forn fiable i saber que no sobrepassarem els graus de forn indicats. El temps pot ser variable i depèn de la qualitat de la carn per quedar tendra i sucosa.


Components
per a 6 racions

400 grs. de carn de vedella per estofar, tallada en daus
400 grs. de tomàquets en conserva sencers
360 grs. de patates (2mitjanes) tallades a daus de la mida de la vedella
150 grs. de ceba dolça en cèrcols o barquetes
300 grs. de chalotes senceres
240 grs. de pastanagues
180 grs de pebrot vermell trossejat
180 grs. de pebrot verd trossejat
80 grs de ketchup o tomàquet concentrat
150 ml de vi negre (que perdrà l'alcohol per evaporació)
350 ml de brou de pollastre Aneto
60 grs. d'oli 
2 cuch. sopera de pebre vermell dolç (opció: la meitat picant)
1 cuch. sopera de romaní picat (millor fresc)
1 cuch. sopera de julivert picat
1 clau d'olor


Preparació


Preescalfem el forn a 160ºC.  Arrebossem la vedella en la farina (prèviament barrejada amb una de les dues cullerades de pebre vermell y sal + pebre negre en opció).  Posem a la cassola l'oli, saltegem les cebes i pebrots uns 3 minuts. Agreguem la vedella i la saltegem 5 minuts més amb les cebes i pebrots. Empolvorem per sobre el pebre vermell barrejat amb el romaní. A continuació afegim la pastanaga a rodanxes fines junt amb el brou, el vi, el tomàquet concentrat i el tomàquet trossejat, tapem la cassola i la posem al forn entre una hora i mitja i dues hores.  Controlem de tant en tant i removem, fins que la vedella sigui tova.  Deixem reposar i abans de servir empolvorem amb julivert.



Balanç Nutricional


En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

60 grs. de vedella
80 grs. de tomàquet
75 grs. de ceba
40 grs. de pastanaga
60 grs. de patata
60 grs. de pebrot verd i vermell
10grs. d'oli
60 ml de brou
25 ml de vi

Calories per nutrients:

HdeC... ... ... ... ... ... 36 grs x 4 =144 kcal
Fibra... ... ... ... ... .... 6 grs. x 2 =12 kcal
HdeC+Fibr -----------------         156 kcal  47%  (ideal 45-65)
Prot... ... ... ... ... .... 18 grs. x 4 =72  kcal   20% (ideal 5-30)
Lip... ... ... ... ... ... 13 grs. x 9 =117  kcal   33% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració... ... ... ... ... 345kcal    100%