14 de novembre 2010

Crema de carbassa amb gall dindi

Categoria: LG, NP
Temps: 20 minuts

La carbassa és una hortalissa poc usada en la nostra cuina, té menys midó que la patata i una consistència similar. En tenir menys HdC hem de barrejar-la amb una part de patata. I per donar una mica mes de gust i fibra a la crema afegim porro i ceba. La font de proteïnes és el gall dindi. Aquesta preparació és per a nens entre els 15 mesos i els dos anys, quan comencen a menjar a trossets però encara no del tot, és una manera de fer que masteguin els trossets de gall dindi (passats previament per la picadora) que es troben a la crema. Si el nen ja menja bé a trossos, el gall dindi es pot donar a part fet a la planxa a trossos. Si respecteu les quantitats tindreu un plat complet i equilibrat.


Components
per a 4 racions

600 grs. de carbassa
400 grs. de patata (2 patates mitjanes)
120 grs. de ceba (1 ceba mitjana)
150 grs. de porro (1 porro)
400 grs. de pit de gall dindi
  20 grs. d'oli

Preparació

Sistema tradicional
Es bull la carbassa i la patata trossejades, uns 25 minuts.  Entretant sofregim la ceba i el porro, també trossejats, en la quantitat indicada d'oli i a foc lent durant 15 minuts. Escorrem la patata i la carbassa que passem pel minipimer o batedora junt amb ceba i porro. Afegim una mica de brou o aigua de bullir-les si queda molt espès. Fem els pits de gall dindi a la planxa i els piquem a la picadora. Depèn de l'edat fem més o menys gruixut el picat.
Finalment barregem el gall dindi amb la crema de carbassa i patata.

Thermomix
Escalfem l'oli 3 minuts a temperatura Varoma, velocitat 1, afegim la ceba i el porro trossejats a un centímetre. Deixem 10 minuts a temperatura Varoma i velocitat 2.  En acabar llancem al sofregit la patata i carbassa trossejades amb 150 ml. de brou o aigua.  Programem temperatura Varoma, velocitat 2 i 20 minuts.  En acabar triturem progressivament de velocitat 5 a 10 durant un parell de minuts.
El gall dindi el fem igual i el passem per la picadora abans d'incorporar la crema.


Balanç Nutricional


En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

150 grs. de calabaza
100 grs. de gall dindi
100 grs. de patata
  30 grs. de ceba
 40 grs. de porro
   5 grs. d'oli

Calories per nutrients:

HdeC... ... ... ... ... ... 25 grs x 4 =100 kcal
Fibra... ... ... ... ... .… 6,5 grs. x 2 =13 kcal
HdeC+Fibr ----------------------- 113  kcal       47%  (ideal 45-65)
Prot... ... ... ... ... .... 13 grs. x  4 =52   kcal      21%  (ideal 5-30
Lip... ... ... ... ... …8,5 grs. x 9 =76,5  kcal      32%(ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració... ... ... ... ... … .. 242 kcal  100%