07 d’octubre 2010

Cigrons amb macarrons i pernil

Categoria: NP, NG, PA, AD
Temps: 30 minuts

Els cigrons són el llegum que mes calci aporta per ració. Són una font molt bona de proteïnes i la segona en quantitat de ferro, després de les llenties, així que val la pena menjar almenys una vegada a la setmana un plat amb cigrons... a mi m'agraden de totes maneres, i als nens se'ls ha d'anar introduint en el seu consum d'una forma variada. Un altre dia us expliqués una recepta de cigrons fregits en llet d'arròs que els agrada molt als nens. Per balancejar els HdC usem macarrons, be millor que això: mini plomes, que són uns macarronets petits molt atractius per als nens i dels quals ara Pastas Gallo ha fet una novetat. Són de sèmola de blat dur, aguanten molt bé sencers tant per a guisats com per a amanides, la cocció de 6-7 minuts és ràpida i exacta.


Components

Cigrons, poden ser cuits (de pot de vidre) o pots bullir-los a l'olla a pressió, sempre deixats en remull 8-10 hores, és a dir la nit abans. És convenient salar mínimament l'aigua del remull, així no s'inflen massa, o rebenten, segons la qualitat.

Sofregit de tomàquet, podem fer-ho sobre la marxa, però també podem usar el de Cal Valls, si ho vols fer recorda que començarem per la ceba, que de totes maneres hem de sofregir, quan la ceba ja esta sofregida i pochada, li afegim una culleradeta de pebre vermell dolç i dues dents d'all simplement esclafades, que després retirarem... deixem sofregir els alls remenant  la ceba fins que ens sembli que s'estoven. A continuació afegim el tomàquet de Cal Valls, o en el seu defecte la quantitat equivalent de tomàquet madur ratllat, sense pell, en aquest cas deixarem que faci xup-xup durant 10 minuts a foc lent i regirant de tant en tant.

Pernil serrà o país, no fa falta que sigui de molta qualitat ja que el passarem per la picadora per barrejar-lo amb el guisat i perquè doni gust. Si tinguessis un tros d'os de pernil podríem afegir-lo en bullir els cigrons.

Mini Plumas Gallo, les llançarem al guisat quan ens sembli que falten pocs minuts per a completar-se la cocció dels cigrons, el fet d'acompanyar el llegum de pasta és per millorar l'acceptació per part dels xavals.


Preparació
  • Amb cigrons cuits: posem aigua a bullir, en arrencar el bull llancem els cigrons a la cassola alta, de 28 cm tipus Castey, com a màxim hem de tenir tres dits d'aigua per sobre del nivell dels cigrons (abans de posar l'aigua a bullir podem posar els cigrons a la cassola, afegir l'aigua per saber quina és la mesura, retirar-los i posar a bullir). Si posem massa aigua quedarà un guisat molt aigualit, si posem poca la xuclaran  els macarrons i se'ns quederà sec... així que o mesurem bé o tirem curt d’aigua i tenim aigua bullint a mà per afegir mes tard..., afegim el sofregit, amb els seus alls i amb el pernil passat per picadora, deixem que bulli durant 5-10 minuts i seguidament llancem els macarrons amb una mica de sal. Vigilem l'aigua perquè quedi caldos sense ser aigualit i deixem 6-7 minuts. Retirem els alls i servim. Per a les quantitats que indico ens surten 6 racions de noi gran. Si és per a mes petits s'ha de reduir la ració per cap, però l'equilibri entre nutrients no es perdrà. És un plat complet que aporta aproximadament 380-480 kilocalories per ració.
  • Amb cigrons secs: la nit anterior es deixen en remull amb una mica de sal. Es bullen en olla a pressió durant 15 minuts, en acabar comprovem que l'aigua quedi uns dos o tres dits per sobre dels cigrons, si no és així afegim una mica d'aigua, i a la mateixa olla oberta llancem tots els ingredients (preparats com en l'anterior apartat) menys les mini plomes; deixem que bullin junts uns deu minuts, finalment afegim els macarrons i en 6-7 minuts podem retirar del foc.
Anàlisi Dietètica

Cigrons, si partim de cigrons secs, calculem 50 g per ració, si és de pot 75 g per ració.
Composició: 44 grs HdC, 15 grs Fibra, 20 grs Prot 286 kilocaloria / 100grs

Mini Plumas Gallo, usarem 20 grs. de pasta per ració. Composició: 68 grs HdC, 12 grs Prot, 2 grs Lip. 338 kilocaloria / 100 grs

Sofregit de Tomàquet 'Cal Valls'. Per a sis racions utilitzarem 250 grs. Els pots són de 350 grs. És un producte de molta qualitat, té la certificació Demeter (un certificat alemany sobre productes de cultiu ecològic molt rigorós) i amb tota seguretat estem oferint un producte que difícilment no podrem imitar fregint tomàquets del Caprabo o del Mercat... sol si tenim un avi Miquel (que no utilitzi transgènics ni plantes de tomàquet abonades amb molta química, ni els conreï a l'hort a prop de l'autopista...) podrem arribar a la qualitat Demeter... Busqueu sempre que sigui possible l'etiqueta Demeter als productes ecològics... (per saber mes: http://www.calvalls.com/cat/eco.htm) Composició: 9,1 grs. HdC, 2,4 grs. Prot, 2,9 grs. Lip. 72 kilocaloria / 100 grs.

Pernil serrà o país. Necessitem 25 grs. per ració per completar calories i proporció de nutrients. Composició 21grs. Prot, 15grs. Lip 219 kilocaloria / 100 grs.

Oli d'oliva, per sofreír la ceba usarem 10 mil·lilitres per ració. Composició: 99,9grs Lip, 899 kilocaloria / 100 grs.

Ceba, la porció comestible és pràcticament 100grs. Calcularem 25 grs. de ceba per ració. Composició: 3,5 gr HC, 1 g Fibra, 1,4 gr Prot, 23 kilocaloria / 100grs.


Balanç nutricional


En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

75 grs. de cigrons
25 grs. de pernil serrà o pais
25 grs. de sofregit de tomàquet Cal Valls
20 grs. de pasta de blat dur
5 grs. d'oli

Calories per nutrients:


HdeC... ... ... ... ... ... 52 grs x 4 =208 kilocalories
Fibra... ... ... ... ... .... 12 grs. x 2 =24 kilocalories
HdeC+Fibr ------------------------ 232 kilocaloria    48% (ideal 45-65)
Prot... ... ... ... ... .... 23 grs. x 4 =92 kilocalories     19% (ideal 5-30)
Lip... ... ... ... ... ... 18 grs. x 9 =162 kilocalories     33% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració... ... ... ...  .. 486 kilocalories   100%