25 de novembre 2010

Llenties amb quinoa real

Categoria: LG, NP, NG... PA, AD
Temps: 10 minuts nostres


Les llenties han de ser presents a taula almenys una vegada per setmana. Aquesta vegada usarem les llenties 'pardinas' les petites de sempre o també les 'amicia dupuy', que també són petites, però una mica verdoses i amb pintes negres. Hem de saber variar la seva presentació i que aquesta sigui atractiva per als nens. Sovint els adults considerem que unes bones llenties sense xoriço o pernil no poden ser riques i ens equivoquem... als nens els agraden les llenties bàsiques sense ensopegades, xoriços ni trossos de pernil... En aquesta ocasió per fer-les diferents les combinarem amb quinoa i per donar-li cremositat afegirem una mica de Philadelphia Light (unes porcions de Caserio Light també serveixen). Aquest guisat és adequat per iniciar els lactants al consum de llegums quan estan sortint de l'etapa de menjar tot triturat.

La quinoa és un gra, l'anomenat gra dels Andes, encara que se li classifica entre els cereals no ho és pròpiament ja que pertany al genero dels espinacs, en ser una llavor es cuina com els cereals d'allà la seva semblança, no conté gluten i és un aliment amb alt valor biològic perquè porta tots els aminoàcids essencials. És molt ric en ferro, magnesi i calci. És poc conegut i el seu ús s'esta expandint en els últims 10 anys, malgrat tot és difícil de trobar als canals d'alimentació ordinaris, si ho voleu usar ho haureu de buscar en comerços d'alimentació especialitzats tipus Marsan.

El truc d'aquestes llenties esta en usar dos CACITOS DE BROU DE CARN PER CUINAR de Knorr. Es tracta d'un fons de sofregit i brou de carn, amb uns continguts de greix mínims, i una elaboració natural sense additius ni conservants. El toc gustós que ens facilita val la pena aprofitar-ho, ja que per obtenir una cosa similar feta per nosaltres necessitaríem moltes hores de cuina. Així que llegiu la composició i no tingueu prejudicis a l'hora de tenir a mà productes que com aquest ens donen un sabor extra al plat sense haver de recórrer a l'os de pernil, a la 'morcilla' o al xoriço. Al final el nostre objectiu és que les llenties siguin apetitoses. Amb aquesta base ho aconseguim sense més ni més.Components
per a 4 racions de NP o NG, si és per a PA o AD amb aquestes quantitats sortiran tres racions.

200 grs. de llenties pardinas
100 grs de quinoa
2 cacitos de brou de carn per cuinar de Knorr
40 grs. d'oli d'oliva
60 grs de Philadelphia Light (una cullerada sopera per ració)


Preparació

Deixem la nit anterior les llenties en remull. Llancem a bullir les llenties i els dos cacitos de brou de carn, en aigua que les cobreixi (la mateixa quantitat d'aigua que de llenties) durant 20 minuts a foc lent. Seguidament afegim la quinoa i el seu volum en aigua si es que les llenties han quedat molt aixutes... (si voleu que sigui mes caldos poseu doble quantitat d'aigua que de quinoa). Als 20 minuts tindrem el plat preparat, sol fa falta afegir l'oli d'oliva i deixar que es fonguin els 60 grs. de Philadelphia Light. Així de senzill.


Balanç Nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

50 grs. de llenties
25 grs. de quinoa
10 grs. d'oli
15 grs de Philadelphia Light
¼ 'cacito de caldo de carne' Knorr

Calories per nutrients:

HdeC... ... ... ... ... ... 35 grs x 4 =142 kcal
Fibra... ... ... ... ... .... 9,5 grs. x 2 =19 kcal
HdeC+Fibr -------------------------- 161 kcal    46% (ideal 45-65)
Prot... ... ... ... ... .... 16,5 grs. x 4 =64 kcal      19% (ideal 5-30)
Lip... ... ... ... ... ... 14 grs. x 9 =126 kcal         35% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració... ... ... ... ... . 351 kcal     100%