08 de novembre 2010

Arròs amb espinacs a la crema i ou

Categoria: LG, NP
Temps: 30 minuts

Els espinacs són una bona font de ferro, els hauríem d'introduir almenys una vegada a la setmana en la dieta dels nostres fills, tal com fem amb els llegums. Si les fem a la crema, amb ou i formatge, aconseguim un plat complet, saborós i una manera adequada perquè els nens aprenguin a consumir verdures des que tenen 15 mesos. L'arròs és la base per obtenir dos beneficis, d'una banda fer-les més atractives als nens, a qui l'arròs gairebé sempre els agrada, i per un altre dotar al plat d'un equilibri en hidrats de carboni del qual aniríem curts si nomes féssim els espinacs amb ou i formatge.


Components


Espinacs, les podem fer fresques o congelades. Personalment si és en la iniciació de les verdures als nens prefereixo que siguin congelades i preparades, ja que són molt més fàcils de menjar i ràpides de preparar. La casa Findus em sembla garantia de bona qualitat, tenen una bona informació del producte i es cuiden de no introduir alergens  ni conservants innecessaris en les seves verdures sabent que van destinades a un mercat infantil cada dia més exigent. Per això en aquest plat usarem els Espinacs a la crema de la gamma de congelats Findus 'Verdeliss'.


Arròs blanc, com es tracta d'una preparació barrejada podem usar qualsevol arròs, no fa falta que sigui de gra especial per a paelles o risottos. Per completar el plat en proteïnes i lípids usarem ous i formatge parmesà ratllat. Com necessitarem més clares que rovells, jo recomano disposar de clares liquides pasteuritzades del Mercadona a la nevera, és un recurs per completar plats d'ous sense necessitat d'assumir el colesterol dels rovells. El formatge parmesà pot ser substituït per qualsevol altre, més suau o cremós, si aixó coincideix millor amb el gust del nen.

Llet evaporada Ideal Nestlé, m'agrada usar-la per preparar salses i donar consistència cremosa als plats, la usem per impedir que quedi massa seca la barreja d'espinacs, ou i arròs.


Preparació

Posem l'arròs a bullir, mentrestant preparem els espinacs, que descongelarem directament en una cassola o paella profunda. En 8 minuts, les tenim descongelades. Reservem, seguidament barregem ous i clares, no massa batudes, no com per fer una truita a la francesa, sinó com per a un remenat. Posem novament en el foc els espinacs i llancem els ous, regirem perquè quedi l'ou quallat, afegim la llet evaporada (prèviament escalfada al microones o al foc). Finalment es barreja l'arròs escorregut i el parmesà. Fem un parell de voltes al conjunt i a la taula. Si ens queda massa espès podem afegir una mica més de llet evaporada.


Anàlisi Dietètica

Espinacs a la crema, Findus. Usarem 100 grs. de producte congelat per ració de nens de menys de 3 a. Per a nens més grans augmentar proporcionalment la quantitat. Composició: 3,8grs. HdC, 2 g Prot., 3,1grs. Lip. 51 kilocaloria / 100 grs.


Arròs blanc, usarem 35grs. per ració. Composició: 81grs.HdC, 1,4grs. Fibra, 6,6grs Prot, 0,9grs. Lip. 361 kilocaloria / 100 grs.

Ous, usarem dues clares i un rovell per ració, és a dir un ou sencer i una clara. Un ou pesa entre 50-70 grs. La clara uns 35-40 grs. i el rovell 20 grs. Composició clara: 11 g Prot, 50 kilocaloria / 100grs Composició rovell: 16 g Prot, 33 g Lip, 360 kilocaloria / 100 grs.

Parmesà: usarem dues cullerades de postres amb montanyeta... (5grs. cada una). Composició: 40grs. Prot, 28grs. Lip, 412 kilocaloria / 100 grs.

Llet evaporada Ideal Nestlé, posarem aproximadament uns 10 ml. per ració, es pot ajustar la quantitat segons la textura que ens ofereixi la barreja. Composició: 11,6grs HdC, 6,9grs. Prot, 8grs. Lip. 140 kilocaloria / 100 grs.Balanç Nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.

100 grs. d'espinacs
  35 grs. d'arròs
  10 grs. de formatge
  10 grs. de llet evaporada
   1 ou i una clara


Calories per nutrients:


HdeC... ... ... ... ... ... 33 grs x 4 =132 kilocalories
Fibra... ... ... ... ... .... 3 grs. x 2 =6 kilocalories
HdeC+Fibr -------------------------- 138 kilocaloria      45% (ideal 45-65)
Prot... ... ... ... ... .…     16 grs. x 4 =84 kilocalories    20% (ideal 5-30)
Lip... ... ... ... ... …      12 grs. x 9 =108 kilocalories   35% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració... ... ... ... ... … .. 310 kilocalories 100%