15 de setembre 2010

Xampinyons amb bulgur i formatge

Categoria:  NG, PA, AD
Temps: 30 minuts

El bulgur es una variant del cous-cous, el gra de blat ha estat precuit, secat i trinxat o molt de forma que quedi una mica mes gran i angulós que el del cous-cous mes rodonet i petit.  L’us del bulgur es originari de tot el nord d'Àfrica i Orient Mitja.  Rep aquest nom dels turcs.  Es  molt ric en ferro i proteïnes.  Els xampinyons no sempre son fàcils de introduir dintre de la dieta dels nens, es per això que els barregem amb el bulgur (expliquem que es com una mena d'arròs…) i formatge parmesà que es molt ric en proteïnes, te relativament poc greix per ser un formatge, i agrada molt als nens.   El resultat es un plat equilibrat en nutrients i molt gustos.  A falta de bulgur podem utilitzar cous-cous.


Components

Bulgur, no es facil de trobar als supers, tindreu que buscar-lo a botigues de dietetica o alimentacio bio-ecologica.  Encara que es pot hidratar en fred, deixant-lo a remull una hora. A mi m’agrada no deixar-lo tant de temps i fer-lo bullir amb algun altre aliment per que agafi el gust.  Xampinyons, farem servir els laminats i nets, per la preparació que explico necessitem 1200 grs.  Encara que sembli molt el xampinyó es 98% d’aigua així que es redueix molt. Parmesà.  El que recomano aquí es ratllat.  El podeu comprar i ratllar que surt millor que comprar sobrets de parmesà ratllat.  Si teniu Thermomix no cal ratllar-lo el poseu a trossos al robot i a velocitat màxima el polvoritza i queda com si estigues ratllat… El parmesà m’agrada com a complement proteic de moltes preparacions, tant per que es innegable que als nens els hi encanta el formatge com pel fet de que no te masses greixos, si el comparem amb altres formatges cremosos. 


Procediment

Posem el bulgur a remull en aigua tèbia durant uns 15 minuts. Entre tant rentem els xampinyons i els deixem escorre bé.  A una cassola de 24cm, tipo Castey alta, posem 50 ml d’oli i quan estigui calent tirem el xampinyons, remenem fins que comencin a deixar aigua.  Llavors tirem el bulgur i preparem un got d’aigua calenta (el podem posar al microones) que el tindrem preparat per si la barreja es queda sense liquid.  A mi m’agrada tirar 50 ml de Pedro Ximenez als xampinyons, l’alcohol s’evapora i deixa un gust que trobo perfecte pels bolets… encara que sigui per nens.  Baixem el foc i deixem que faci xup-xup la barreja de xampinyons, bulgur i P. Ximenez... fins que el liquid quedi absorbit pel bulgur.  

Quan comença a quedar-se sense liquid mirem com esta el gra de bulgur, si creiem que esta al punt de menjar-se no afegirem més aigua, si pel contrari encara esta massa dur, afegirem un got d’aigua calenta i deixarem uns minuts més fins que el bulgur estigui fet.

Al moment de servir tirem per sobre el parmesà ratllat.


Anàlisi dietètic

Bulgur, la marca ‘La Finestra sul Cielo’, filial de la marca italiana, te una gama molt amplia de cereals, blat, kamut, burgur, couscous i arrossos de molts diferents tipus.  El Bulgur ve en paquets de 500grs.  Farem servir 35 grs. per ració, si cuinem per 5 seran 175 grs que caldrà posar a remull.  Composicio: 69grs. HdeC, 8grs. Fibra, 12,5grs Prot, 1,75grs Lip. 360 kcal / 100 grs. 

Xampinyons, preferiblement laminats.  Necessitem 200 grs. per ració.  Composició: 4 grs HdeC, 2,5gr Fibra, 2grs. Prot.  30 kcal / 100 grs.

Parmesà, ratllat, necessitem 15 grs. per ració per tenir un plat equilibrat.  Composició: 40grs. Prot, 28 grs. Lip, 420 kcal / 100 grs.

Oli, el farem servir per sofregir els xampinyons.  Composició:  99,9grs Lip, 899 kcal / 100 grs.
Balanç nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories. 

200 grs. de xampinyons

  35 grs. de bulgur
  15 grs. de parmesà

  10 grs. de Pedro Ximenez
  10 grs. d'oli

Calories per nutrients:


HdeC ... ... ... ... ... …  32 grs x 4 =   128 kcal
Fibra ... ... ... ... ... .…  8  grs. x 2 =     16 kcal
HdeC+Fibr ------------------------------ 144 kcal     45% (ideal 45-65)

Prot ... ... ... ... ... .…  15 grs. x 4 =      60 kcal      17% (ideal   5-20)

Lip ... ... ... ... ... ... … 14 grs. x 9 =    126 kcal     38% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració   ... ... ... ... ... …   330 kcal     (100%)