14 de setembre 2010

Truita de patates i tomàquets

Classificació: NP, NG, PA, AD
Temps: 15 minuts

A vegades necessitem fer una truita rapida  llavors podem fer servir dues opcions preparades que donen un resultat genial i que agrada molt al tots els nens... patates fregides de bossa i tomàquets secs deshidratats esmicoladets...

Components

Ous,  es una molt bona font de proteïnes... però el rovell aporta masses greixos saturats així que tindrem que augmentar la proporció de clares sobre rovells per que sigui un producte equilibrat en nutrients... i per tant sa.  Recomano tenir sempre a la nevera ‘clara d’ou Mercadona’.  Per fer truites amb menys carrega de colesterol i greixos saturats es molt útil.  

Tomàquets secs,  els podem trobar als mercats cada cop mes introduïts, es un producte que aquí no hem consumit fins fa pocs anys.  La costum de assecar tomàquets procedeix de tot el mediterrani, però es especialment a Sicília a on esta més desenvolupada la costum, tècnica, varietats i consum.  Des de Itàlia en els darrers 20 anys s'ha estes la producció local i el consum a tot Europa.  A casa nostre comencem a tenir producció pròpia però encara no es massa important.  Personalment recomano una marca italiana, especialista en fruita deshidratada des del 1904.  La marca Noberasco es una garantia de qualitat i te uns grans productes.  M'agrada especialment la línia Bio, el pomodori morbidi Snack. No es troben fàcilment, ho reconec, però a botigues Marsan, o altres de productes naturals, els podeu trobar o demanar, son a la seva línia de productes.  Per suposat que si feu servir tomàquets secs a granel del mercat serveix igual i es mes econòmic. 

Patates fregides.  De bossa, si teniu alguna preferència agafeu les que us donin confiança sobre tot pel tipus d'oli en el que son fregides. 

Pa.  Farem servir un parell de llesques de pa sec, sense escorça, per donar més cos a la truita.


Procediment

Batem els ous i clares.  Esmicolem les patates de bossa i les llesques de pa.  Tallem petit amb tisores o picadora el tomàquet deshidratat.  Barregem patates, pa i tomàquets abans de fer-ho amb l'ou.   Ho deixem uns 10 minuts al bol de l'ou per que les patates, el pa  i el tomàquet s'estovin. Salem.  A la paella posem oli a escalfar, uns 20 ml per una truita per 4.  Farem servir una paella (millor si es ceràmica) de 24 cm. 

Anàlisi dietètic
Ou, farem servir un ou sencer i dues clares per cada ració.  Així si la truita es per quatre racions tenim que preparar 4 ous sencers i 8 clares. Un ou pesa entre 50-70 grs. La clara uns 35-40 grs. i el rovell 20 grs. Composició clara: 11gr Prot, 50 kcal / 100grs Composició rovell: 16gr Prot, 33gr Lip, 360 kcal / 100 grs.

Patates fregides, son molt calorífiques pel oli que prenen al fregir-se.  En general aporten mes de 500 kcal/100grs. qualsevol marca.  Prendrem uns 70grs. per ració (en aquest cas unes 'Caseras Frit Ravich' amb oli d'oliva verge) Composició:  44grs. HdeC, 6,7grs. Fibra, 5,5 grs. Prot. 37,5grs. Lip. 530 kcal / 100 grs. Tomàquets deshidratats,  Noberasco Bio pomodori morbidi Snack.  Siguin aquests o uns altres necessitem 15 grs. per ració. Composició:  8,6grs HdC, 14,7grs Fibra, 9,1grs. Prot, 1,2grs. Lip,  82 kcal / 100 grs.

Pa sec o torrat, sense escorça,  necessitem aproximadament uns 50 grs. per ració. Composició:  59,2grs. HdeC, 4,5grs. Fibra, 10,1grs. Prot. 2,1grs. Lip.  220 kcal / 100 grs. 

Oli per fregir la truita, el minin ja que tenim moltes calories al plat...


Balanç nutricional


En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories.  


100 grs. de clara
 
  20 grs. de rovell
  70 grs. de patata
  50 grs. de pa
  10 grs. de tomàquets
 
    3 grs. d'oli

Calories per nutrients:


HdeC ... ... ... ... ... ... 61,2 grs x 4 =    254 kcal 

Fibra ... ... ... ... ... .…  8  grs. x 2 =       16 kcal

HdeC+Fibr ------------------------------  261 kcal          (38%) ideal 45-65
Prot ... ... ... ... ... .…  26 grs. x 4 =      104 kcal           (15%) ideal   5-20

Lip ... ... ... ... ... ... … 36 grs. x 9 =     320  kcal          (32%) ideal 30-35
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració   ... ... ... ... ... …      685 kcal      (100%)


Tenim una truita molt potent que acompanyarem amb una amanida per tal d’augmentar els Hidrats de Carboni i la Fibra del àpat.