03 de setembre 2010

Truita de carbassó, patata i ceba

Categoria: NP, NG, PA, AD
Temps: 15 minuts nostresComponents

El truc o la gràcia d'aquesta preparació és fer-la ràpidament, amb tots els ingredients, menys l'ou, coent al mateix temps i amb poc oli. Per a això usarem el Thermomix, el que ens permet fer altres coses domestiques entretant 'ell' cuina (a diferencia de la paella en la que tenim sempre que posar l'ull i ser a sobre per que no es cremi el producte...)

Per als ous, s'ha de calcular un ou i mig per ració. Així per a quatre persones/AD (sortiran 6 racions de NP, i 5 de NG), és adequat mitja dotzena d'ous. Per tal d'evitar l'excés de lípids i colesterol que ens aporta el rovell, és millor usar els rovells de només dos dels ous i les clares dels altres quatre.

L'oli per cuinar la truita és aproximadament uns 10 ml per racció, el que comparat amb el que fariem servir per fregir a la paella patates, ceba i carbassó es molt menys. Aixo es tradueix en un resultat molt mes equilibrat des del punt de vista dels nutrients.

Preparació

Pelem carbassó, patates i ceba. Les passem per mandolina o laminador per obtenir làmines similars dels tres productes. Abans de tirar els vegetals a la Thermomix, hem posat 30 gr. d'oli (mig cubilet), 3 minuts, temp. Varoma, vel. 1. Es posa la papallona sobre les fulles per evitar que es desfaci la patata, (el carbassó quedarà més desfet de tota manera). Un cop els vegetals han donat unes quantes voltes podem afegir dos pessics de sal. Programar 20 minuts, velocitat cullera i temperatura Varoma.

Batem quatre clares i dos ous sencers.

Aboquem en un xinès o escorredor els vegetals cuinats a la Thermomix, perquè escorrin bé l'aigua sobrant i l'oli. Abans de barrejar amb l'ou corregim si cal la sal.

Barregem en un bol vegetals i ou.

Oli a la paella (per a quatre racions mida 28cm) i esperem que s'escalfi, però sense que arribi a fumejar, per saber el punt podem provar de tirar una goteta de l'ou per veure quan comença a quallar. Es tira la barreja i es deixa que agafi temperatura amb la paella tapada durant un minut o dos. Es remena amb espàtula de silicona i s'aplana. Es torna a tapar i es deixa un parell de minuts. Quan es veu que té la consistència apropiada la voltegem amb la tapa adequada i s'acaba de coure amb la paella tapada.Anàlisi Dietètic

Carbassó, la porció comestible sobre el producte és de 80gr per cada 100 g de carbassó, ja que s'ha de pelar i tallar els extrems. Per a aquesta preparació hem de calcular 100 grs. de carbassó en brut per ració. Composició: 2,2 gr HC, 0,5 gr Fibra, 0,6 gr Prot, 15 kcal / 100grs.

Ceba, la porció comestible és pràcticament 100grs. Per a la truita calcularem 75 grams de ceba per ració. Composició: 3,5 gr HC, 1gr Fibra, 1,4 gr Prot, 23 kcal / 100grs.

Patata, la porció comestible és de 90 grs per cada 100grs. de patates. Emprarem 50 grs. de patata en brut per ració. Composició: 16,5 gr HC, 1,5 gr Fibra, 1,5 gr Prot, 80 kcal / 100grs.

Oli, el farem servir per fregir la barreja de vegetals, però després al escórrer es perdrà una part, podem calcular que farem servir uns 10 grams d'oli per ració, dels que per al balanç nutricional només considerarem 3grs. doncs la resta es perd en escórrer. Composició: 99,9 gr. Lip, 900 kcal / 100grs.

Ous, a causa del alt contingut en lípids i colesterol dels rovells, només farem servir la tercera part d'ells sempre que fem servir ous per fer truita. En aquest cas si la truita és de 6 ous, només dos rovells i les sis clares. Un ou pesa entre 50-70 grs. La clara uns 35-40 grs. i el rovell 20 grs. Composició clara: 11gr Prot, 50 kcal / 100grs Composició rovell: 16gr Prot, 33gr Lip, 360 kcal / 100 grs.


Balanç Nutricional

En aquest plat aportem, per ració (cantitats per 4 adults/AD), els següents elements i calories.  Si el repartim en més racions haurem de fer el calcul proporcional.

80 grs. de carbassó
75 grs. de Ceba
45 grs. de Patata
3 grs. d'oli
10 grs. de rovell d'ou
52,5 grs. de clara d'ou

Calories per producte:
HdeC ... ... ... ... ... ... 12 grs 12 x 4 = 48 kcal
Fibra ... ... ... ... ... .... 2,5 grs. 2,5 x 2 = 5 kcal
HdeC + Fibra ... ... ... 14,5 grs.
Prot ... ... ... ... ... .... 30 grs. 30 x 4 = 120 kcal
Lip ... ... ... ... ... ... ... 6,3 grs. 6,3 x 9 = 57 kcal
-------------------------------------------------------
Total calories/ració   ... ... ... ... ... ...   230 kcal