04 de setembre 2010

Puré de verdures 'clàssic' A i B

Categoria: LG, NP
Temps:  30 minuts

El puré de verdures es pot començar a oferir als lactants a partir dels 6 mesos, encara que la decisió de fer-ho un o dos mesos, abans o desprès, no sigui per ara més que producte del consens de comitès d'experts.  Realment es difícil o impossible demostrar que sigui perjudicial fer-ho als 5 mesos i mig i no fer-ho als 6 mesos... Dit això establirem que no es necessari introduir els vegetals cuinats abans, i que la font principal de proteïnes, idealment, haurien de venir de la llet materna o en el seu defecte de llets maternitzades, fins als 6 mesos. 

Es poc practic, i una pèrdua de temps, fer puré de verdures cada dia... això ens agradi o no es una realitat.  Per això tenim els congeladors que ens permeten congelar les racions per una setmana i aprofitar el temps de cuina.   Aquí proposo dues variants amb components diferents de pures de verdures, per que el pobre nen no mengi durant una setmana sempre el mateix gust de verdures... així que farem verdures per 15 dies (dos partides, A i B, de 7 dies de cada gust) i anirem alternant.  Per congelar, podeu fer servir bosses plàstiques de congelats o recipients de tipus tuper... però si feu això darrer haureu de tenir un bon grapat i potser us ocupara molt d'espai.  La meva tria indiscutible es el Duo-Zip de Albal, que es, a sobre, re-utilitzable... així que bossetes de plàstic i sense manies.

Encara que es pot congelar el puré de verdures amb la carn o peix incorporada, jo m'estimo més recomanar que el tall es faci al moment i es trinxi al moment... es per això que no indicaré la font de proteïnes, que depèn de la edat oscil·larà entre 50-70 grs. de carn o peix... les característiques de les quals queden explicades al final del apartat que parla de ‘Purés i farinetes (6-12m)’.

Components A                                                                          Components B

150 grs. de porro                                                                       250 grs. de patates
300 grs. de pastanaga                                                                250 grs. de pastanaga
300 grs. de mongetes verdes                                                     250 grs. de mongetes verdes
1 tomaquet gran madur, de 80 a120 grs.                                   100 grs. de ceba
40-50 grs. d'oli d'oliva                                                               40-50 grs. d'oli d'oliva
200 ml d'aigua                                                                           200 ml. d'aigua
200 ml de caldo Aneto de verdures                                           200 ml de caldo Aneto de verdures

Preparació A

Thermomix:
  Posem el porro trossejat al vas, programem 5 segons a velocitat 5 per triturar, afegim oli, deixem 8 minuts, temperatura 100º, velocitat 1.  En acabar afegim pastanaga i mongetes a  trossets, deixem 5 segons a velocitat 5 per trinxar. Afegim tomàquet, aigua, caldo i salem minimament o no, depèn de les nostres preferències... Programem 20 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.  En acabar deixem que refredi una mica i triturem per que quedi fi.  Velocitat 5 primer i progressivament pugem la velocitat fins a 10, uns 20 o 30 segons.   El mesurem amb un recipient adient per les racions i embossem per congelar.  Les racions han de ser de uns 120 ml. de puré aproximadament.  En poden sortir mes si afegim mes caldo quan triturem.

Tradicional amb ajuda de micro-ones.  Tallem el porro el posem amb dos dits d'aigua a un recipient de micro-ones, el deixem 5 minuts, a màxima potencia, entre tant arreglem la pastanaga i mongetes tallant-les a trossets.  Acabat el porro el passem a una olla al foc amb el caldo i l'aigua ja bollint.  Posem al micro-ones la pastanaga i la mongeta verda, amb dos dits d'aigua, durant 5 minuts a màxima potencia.  En acabar s'escorren i les afegim a la olla on estem bullint el porro... afegim el tomàquet, l'oli i la sal si volem.   Deixem bullir a foc lent durant 20 minuts.  En acabar triturem amb minipimer tot i embossem per congelar.


Preparació B

Thermomix:  Posem la ceba trossejada al vas, programem 5 segons a velocitat 5 per triturar, afegim oli, deixem 5 minuts, temperatura Varoma, velocitat 1.  En acabar afegim pastanaga i mongetes a  trossets, deixem 5 segons a velocitat 5 per trinxar. Afegim la patata a trossos, aigua, caldo i salem minimament o no, depèn de les nostres preferències... Programem 25 minuts, temperatura 100º, velocitat 1 i mig.  En acabar deixem que refredi una mica i triturem per que quedi fi.  Velocitat 5 primer i progressivament pugem la velocitat fins a 10, uns 20 o 30 segons.   El mesurem amb un recipient adient per les racions i embossem per congelar.  Les racions han de ser de uns 120 ml. de puré aproximadament.  En poden sortir mes si afegim mes caldo quan triturem. 

Tradicional amb ajuda de micro-ones.  Sofregim lleugerament la ceba durant 5 minuts a foc mitja, entre tant al micro-ones hem posat 5 minuts a potencia màxima, la pastanaga i les mongetes en un recipient amb dos dits d'aigua.  En acabar aboquem la ceba, la pastanaga, les mongetes i les patates a la olla on ja tenim el caldo i l'aigua bullint,  ho deixarem durant 20-25 minuts.  Embossem per congelar després de passar-ho tot pel minipimer per que quedi molt fi.