21 d’octubre 2010

Puré de verdures amb lluç

Categoria:  LG, NP
Temps: 15 minuts nostres


El peix, a partir dels 7 mesos, es una proteïna molt digestible i amb menys greixos saturats que la carn en general.   Les verduretes poden ser variades, aquí farem servir patata, pastanaga i carbassó. Afegim un grapat d'arròs per equilibrar els HdC. El guis esta pensat per quatre racions. Podem congelar les racions que no consumirem al moment.


Preparació tradicional

Pelem pastanaga, patates i carbassó, tallem a trossos petits de un centímetre, a mà o amb picadora. Piquem l’all.  Posem a bullir l’aigua i el brou,  afegim tota la verdura tallada, l'arrós i l’all picat.  Deixem fer xup-xup mitja hora a foc lent.  Quan porti 25 minuts, afegim el lluç, prèviament descongelat, i deixem que es faci amb les verdures.  Retirem del foc, deixem refredat i triturem fins a obtenir un puré cremós.  En el moment de tritura-ho afegim l’oli i una punta de sal.

Preparació amb Thermomix

Posem les verdures tallades igual que a la preparació tradicional, al vas del robot amb el brou i l’aigua. Programem 25 minuts, temperatura 100º i velocitat 1.  Aboquem el lluç i l’oli amb un pessic de sal,  programem 5 minuts mes, temperatura 80º i en acabar triturem progressivament des de velocitat 5 a 10 per deixar un puré ben cremós.


Anàlisi Dietètic

Lluç, necessitem 50grs. per ració, pot ser fresc o congelat.  Net d’espines i pell.  Composició:  12grs. Prot, 1,8grs. Lip,  64 kcal / 100 grs.

Patata,  per aquest puré necessitem 90 grs. de patata en brut per ració.  La porció comestible es del 85%.  Composició: 16,5 gr HC, 1,5 gr Fibra, 1,5 gr Prot, 80 kcal / 100grs.

Carbassó, la porció comestible sobre el producte és de 80gr. Per a aquesta preparació hem de calcular 30 grs. de carabassó en brut per ració. Composició: 2,2 gr HC, 0,5 gr Fibra, 0,6 gr Prot, 15 kcal / 100grs.

Pastanaga, la porció comestible sobre 100grs. de pastanagues comprades és de 85 grs.  Per aquesta preparació hem de calcular 30 grs. de pastanaga (abans de netejar) per ració. Composició: 7,5 gr HC, 3gr Fibra, 1gr Prot, 40 kcal / 100gr


Arròs, farem servir 5 grs. per ració.  Composició: 86 gr HdeC, 7 gr. Prot, 0,9 gr. Lip,  380 kcal / 100 grs.

Oli, posem 20ml per 4 racions, per tant 5grs d’oli d’oliva per ració. Composició: 99,9 grs. Lip., 899 kcal / 100 grs. 



Balanç nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories. 

  75 grs. de patata

  50 grs. de lluç
  20 grs. de carbassó
  20 grs. de pastanaga

    5 grs. d'arròs
    5 grs. d’oli

Calories per nutrients:


HdeC ... ... ... ... ... …  19 grs x 4 =     76 kcal
Fibra ... ... ... ... ... .…    2 grs. x 2 =      4 kcal

HdeC+Fibr -----------------------------   80 kcal       46% (ideal 45-65)

Prot ... ... ... ... ... .…  10 grs. x 4 =      40 kcal       21% (ideal   5-20)

Lip ... ... ... ... ... ... …  6,3 grs. x 9 =   56,7 kcal    33% (ideal 30-35)
----------------------------------------------------------------------------------------
Total calories/ració   ... ... ... ... ... …   177 kcal     (100%)