02 de setembre 2010

Puré de salmó amb carbassó i patates

Categoria: LG, NP
Temps: 15 minuts

Components

Es tracta d’una preparació que es molt suau i una gran porta de entrada al peix.  Tradicionalment els consells pediàtrics sobre el peix contemplen un error que trigarem a desfer molt de temps:  encara s’aconsella la introducció del peix blau a partir de l’any.  Des dels descobriments sobre els omega-3 i la importància dels greixos insaturats del peix, aquesta recomanació hauria de haver canviat, però el procés es molt lent.  Jo faig una aposta decidida per introduir peix blau o blanc de forma indiferent a partir dels 7 mesos, sempre que no tinguem antecedents a la família d'al·lèrgies alimentaries.
El salmó, es pot comprar fresc o congelat.  Degut a la qualitat, i pel fet de disposar d’ell al congelador sempre, faig servir els lloms de salmó individuals de La Sirena.  Les peces son de 130grs. així que per nens de menys de dos anys representa dues racions.  Es pot treure al mati per cuinar-lo al migdia, (es descongela en 3 horetes), o en cas d'urgència el descongelem al micro-ones en 10 minuts. 

Patata i carbassó lliguen bé, si ho fem tot de patata queda massa compacta i amb un excés de midons, per això m’estimo més combinar els dos vegetals a parts iguals. 

Preparació

Tenim dos o tres variants preparatòries possibles.  Fer-ho al micro-ones, amb la BabyCook o al foc tradicional…  Descartem la darrera pel temps de bullir les patates que seria de 20 minuts… descartem el BabyCook, per que emprem casi el mateix temps fent-ho al vapor que bullint-lo i per no tenir que netejar tantes coses… ens quedem amb el micro-ones que per aquesta preparació es super fàcil i molt més ràpid. 

Pelem i tallem les patates a daus o llesques, amb mandolina.  Fem el mateix amb el carbassó. Els posem a un recipient de micro-ones amb la seva tapa, afegim tres dits d’aigua, un raig d’oli d’oliva i ho deixem a màxima potencia (+1000wats) 8 minuts. Si voleu, quan porteu la meitat de temps ho tombeu i barregeu una mica. 

El salmó, descongelat prèviament, el posem a sobre de les patates i carabassó en acabar els 8 minuts, durant 2 minuts més.  Escorreguem el  conjunt resultant  i el passem per minipimer afegint una mica de caldo de la nevera (Aneto o similar) si el volem més clar.   


Anàlisi Dietètic

Salmó, les unitats de llom de salmó noruec de La Sirena, son de 130grs. Amb un llom tenim per dues racions de nens de 7 a 18 mesos, surt a uns 65 grs. de tall de peix per nen.  A partir de 18 mesos i fins els casi tres, depenen una mica del pes del nen, haureu de calcular uns 80-90 grs. de tall de peix per ració. A partir dels 3 anys calculeu 100-110 grs.  per ració.  Al apartat de Nutrició explico amb més detall les xifres per calcular la quantitat de proteïnes que necessiten els nens.  Composició: 20 grs. Prot., 10 grs. Lip.,170 kcal / 100 grs.

Carbassó, la porció comestible sobre el producte és de 80gr per cada 100g de carbassó, ja que s'ha de pelar i tallar els extrems. Per a aquesta preparació hem de calcular 120 grs. de carbassó en brut per ració. Composició: 2,2 gr HC, 0,5 gr Fibra, 0,6 gr Prot, 15 kcal / 100grs.

Patata, la porció comestible és de 90 grs per cada 100grs. de patates. Emprarem 70 grs. de patata en brut per ració. Composició: 16,5 gr HC, 1,5 gr Fibra, 1,5 gr Prot, 80 kcal / 100grs.

Oli, el farem servir per coure la barreja de vegetals, però després al escórrer es perdrà una part, podem calcular que farem servir uns 10 grams d'oli per ració, dels que per al balanç nutricional només considerarem 3grs. doncs la resta es perd en escórrer. Composició: 99,9 gr. Lip, 900 kcal / 100grs.Balanç Nutricional

En aquest plat aportem, per ració els següents elements i calories. 

65 grs. de salmó
100 grs. de carbassó
60 grs. de patata
3 grs. d'oli

Calories per nutrients:


HdeC ... ... ... ... ... ... 14 grs 14 x 4 = 56 kcal
Fibra ... ... ... ... ... .... 2,5 grs. 2,5 x 2 = 5 kcal
Prot ... ... ... ... ... .... 13 grs. 13 x 4 =  52 kcal
Lip ... ... ... ... ... ... ... 11 grs. 11 x 9 = 99 kcal
-------------------------------------------------------
Total calories/ració   ... ... ... ... ... ...   212 kcal